DLC

Kimagasló felületi simaságú bevonat, rendkívül alacsony súrlódási együtthatóval. Feltapadásra hajlamos anyagok megmunkálásához, képlékeny alakításhoz.

 

A Diamond-Like Carbon (DLC) az amorf szén jelentős részben sp3-hibridállapotú szénatomok alkotta metastabil formája. Nagy mechanikai keménység, kémiai semlegesség, átlátszóság, kiváló felületi simaság és alacsony súrlódás jellemezheti.

1950-es évekbeli felfedezése óta a gépipar egyik legértékesebb anyagává vált. A mikroelektronikától kezdve az optikán és orvosbiológián keresztül a gyártásig számos területen bizonyított. Az elmúlt közel két évtized során mindennapi használati tárgyainkon is elterjedt a DLC rétegek alkalmazása (pl. mágneses adathordozók).

 

A PLATIT DLC-bevonat fejlesztésének fő céljai:

  • • A PLATIT hagyományos és nanokompozit bevonatok kimagasló tulajdonságainak (elsősorben kiváló tapadás) ötvözése a DLC-bevonatok előnyeivel (felületi simaság, alacsony súrlódás).
  • • A különböző bevonat típusok egy bevonatolási ciklusban történő egyesítése.
  • • Gazdaságos gyártás lehetővé tétele az alábbi munkadarabokra:

- tapadásra hajlamos kompozit anyagokat forgácsoló szerszámokra
- öntőformákra, lyukasztó- és sajtoló szerszámokra
- minőségi gépalkatrészekre, orvostechnikai eszközökre, repülőgépipari alkatrészekre

 

 

A DLC egyik legfontosabb alkalmazási területe a magas koptatóterhelésnek kitett autó-, motor- és tehergépkocsi alkatrészek bevonatolása.

 

DLC rétegvastagság eloszlása versenyautó szelepszárán

 

 

Versenyautó himba Fi-VIc bevonattal Vezérműtengely CROMVIc bevonattal